Obvezna oprema za ferate

Nazaj na Hribovski kotiček
Edelweiss plezalni pas Mygale 2

Obvezna oprema za ferate

Ferate uvrščamo med zelo ali izjemno zahtevne zavarovane poti, zato je pri vseh obvezna uporaba ustrezne opreme. K standardni pohodniški opremi za obisk ferat obvezno sodi komplet za ferate:

Priporočamo tudi uporabo plezalnih rokavic, ki ščitijo roke pred poškodbami.

Poleg ustrezne opreme je potrebna tudi dobra fizična in kondicijska pripravljenost, tehnično znanje ter obisk v suhem vremenu.

Plezalni pas

Pri plezalnem pasu je zelo pomembna izbira prave velikosti. Lahko si izberemo pas, ki je namenjen samo feratam – enostaven, nima veliko zank za opremo, ni obložen in ga imamo le za “vsak slučaj” (na njem ne visimo kot pri športno plezalnih pasovih). Če pa se radi odpravimo tudi v plezališče, lahko uporabimo tudi športno plezalni pas.

Plezalna čelada

Čelada je v pohodništvu, alpinizmu in pri plezanju izjemnega pomena, saj ščiti glavo pred padajočim kamenjem, udarci ob steno ali kamne v primeru padca in pred nerodnim zaletavanjem z glavo v previse in steno. Uporabimo lahko katerokoli plezalno čelado, bistveno pri izbiri je le odlično prileganje glavi.

Samovarovalni komplet

Samovarovalni komplet je tehnični pripomoček, ki je na eni strani nameščen na plezalni pas, na drugi strani pa sta dve vponki, s pomočjo katerih se pripenjamo na jeklenice in se tako varujemo. V primeru padca zaviralna plošča deluje kot blažilec in se pri tem pretrga, samovarovalni komplet pa ni več uporaben, zato je potreben nakup novega.

Plezalne rokavice

Plezalne rokavice ščitijo roke pred poškodbami in urezninami. Na feratah je uporaba rokavic priporočljiva, saj v nasprotnem primeru lahko dan končamo s številnimi površinskimi poškodbami rok in močno ožuljeni.

Obutev

Pri obisku ferat je pomembna tudi obutev. Težji gojzarji so primernejši za gorske ferate z daljšim dostopom in sestopom, v steni pa so le-ti precej okorni. Običajno so najboljši kompromis nizki pohodni čevlji, za ekstremno težke ferate pa celo plezalniki.

Obvezna oprema za ferate je nujna za varen pristop na zavarovane plezalne poti oz. ferate v Sloveniji.

Več o feratah, o težavnosti ferat in feratah v Sloveniji lahko najdete v planinskem dnevniku Moja zbirka osvojenih plezalnih poti in v naših objavah:

Deli objavo na:

Nazaj na Hribovski kotiček