Vse o feratah

Nazaj na Hribovski kotiček
Gradiška tura

Vse o feratah

Pohodništvo je že od nekdaj izredno priljubljena oblika rekreacije in preživljanja prostega časa v naravi. Telesna aktivnost, svež zrak, zvoki narave in čudoviti razgledi nam omogočajo popoln odklop od divjega vsakdana.

Poleg klasičnega pohodništva, se številni ljubitelji narave že dolgo ukvarjajo s plezanjem v skali, spet drugi pa se navdušujejo nad obiskovanjem zahtevnejših planinskih poti, ki so zanje bolj atraktivne, bolj zanimive. Lahko bi rekli, da je “feratanje” postalo prava mala modna muha trenutne generacije pohodnikov.

V nadaljevanju sledi nekaj splošnih informacij o feratah in ocenjevanju le-teh, obvezni opremi, ki jo pri obisku ferat potrebujemo, ter o predpripravi na sam vzpon.

Kaj je ferata?

Ferata je gorniška disciplina, ki izvira iz Italije, in sicer iz rojstnega kraja ferat – Dolomitov. Od tod izvira tudi ime via ferrata (železna pot), ki jo slovensko imenujemo zavarovana plezalna pot.

Gre za strmo oziroma izpostavljeno planinsko pot, ki je zaradi varnosti prečkanja običajno zavarovana z varovalnimi elementi, kot so jeklenice (po odmače “zajle”), klini, skobe … Pri premagovanju ferat je velikokrat potrebna pomoč rok, zato je fizična pripravljenost in moč rok toliko bolj pomembna kot priklasični hoji v hribe. Običajno je ferata namenjena le vzponu na želeno goro oziroma cilj, medtem ko je spust speljan po nekoliko lažjem, varnejšem terenu, ki ni tako izpostavljen. Poleg tega pa s spustom ne oviramo in ogrožamo tudi drugih pohodnikov, ki se še vzpenjajo.

Zahtevnost ferate

Ferate se med seboj razlikujejo po težavnosti, ki jo ocenjujemo po avstrijski lestvici. Običajno so ocenjene s črkami od A do G, kjer A pomeni najlažjo, G pa najtežjo oceno ferate. Težavnost je odvisna predvsem od dolžine, naklona in strmine ferate, opremljenosti z varovalnimi elementi ter potrebne kondicijske pripravljenosti.

Več o težavnosti ferat si lahko preberete tudi v naši objavi Zahtevnost – ocena ferate.

Obvezna oprema

Ferate uvrščamo med zelo ali izjemno zahtevne zavarovane poti, zato je pri vseh obvezna uporaba ustrezne opreme. K standardni pohodniški opremi sodi komplet za ferate:

Priporočamo tudi uporabo plezalnih rokavic, ki ščitijo roke pred poškodbami.

Poleg ustrezne opreme je potrebna tudi dobra fizična in kondicijska pripravljenost, tehnično znanje ter obisk v suhem vremenu.

Podrobnejše informacije o obvezni opremi si lahko preberete v naši objavi Obvezna oprema za ferate.

Hoja na lastno odgovornost

Obisk ferat in plezalnih poti je tako kot obisk ostalih pohodniških poti na lastno odgovornost. Ideje, ki jih lahko preberemo v knjigah, dnevnikih ali na spletu, služijo le kot predlogi, vsak posameznik pa mora pred vzponom sam oceniti svoje sposobnosti in fizično pripravljenost, se pozanimati o vremenski napovedi in o aktualnih razmerah o poti. Gre namreč za aktivnost v naravi, zato so poti skozi celo leto pod nenehnim vplivom naravnih pojavov in obstaja možnost, da pride do poškodb varoval in poti, do podorov dreves in skal, sprememb poti ali zaradi grozeče nevarnosti celo zapore le-teh. Pred vzponom zato priporočamo, da preverite aktualne razmere o želeni poti in se pozanimate o morebitnih spremembah ali dodatnih navodilih za obisk želenega cilja.

Za vas smo pripravili tudi Seznam ferat v Sloveniji in njeni neposredni okolici, ki so lepo zbrane in opisane tudi v planinskem dnevniku Moja zbirka osvojenih plezalnih poti.

Deli objavo na:

Nazaj na Hribovski kotiček