Piškotki

Kaj so piškotki?

Spletna stran hribovc.si uporablja piškotke za boljše delovanje strani. Piškotek v računalništvu pomeni podatke o uporabniku. Piškotki so besedilne datoteke, ki si shranijo podatke o uporabnikovi izkušnji na spletni strani. Njihovo shranjevanje je pod nadzorom brskalnika, ki ga uporabnik uporablja in lahko po želji piškotke tudi onemogoči. Piškotki so časovno omejeni in niso škodljivi.
Zakaj so piškotki potrebni?
Piškotki so potrebni za zagotavljanje uporabniku prijazne spletne storitve. Z njimi je komunikacija med uporabnikom in spletnim hitrejša. Z njihovo pomočjo si spletno mesto zapomni posameznikove preference in izkušnje, s tem je prihranjen čas, brskanje po spletnih mestih pa bolj učinkovito in prijazno.Nekaj konkretnih primerov uporabe piškotkov:

  • za boljšo uporabniško izkušnjo spletne strani obiskovalcem prilagodimo prikaz vsebine glede na pretekle obiske,
  • za shranjevanje izbire pri ustvarjanju ožjega izbora naprav in ponudbe ter njihove primerjave,
  • na delih spletnih mestih, kjer je potrebna prijava, vas ohranimo prijavljene,
  • za prepoznavanje vaše naprave (računalnik, tablica, mobitel), ki omogoča prilagajanje prikaza vsebine vaši napravi,
  • za spremljanje obiska, kar omogoča preverjanje učinkovitosti prikaza vsebin in ustreznosti oglasov ter stalno izboljšavo spletnih strani,
  • za delovanje določenih storitev so nujni (npr. spletne banke, spletne trgovine in druge oblike e-poslovanja, …).

Nastavitve piškotkov

Nekateri uporabniki ne želijo uporabljati piškotkov, zato večina brskalnikov ponuja možnost upravljanja piškotkov, kot vam ustreza. V večini brskalnikov lahko nastavite pravila za upravljanje piškotkov za vsako posamezno spletno mesto, zato da imate natančnejši nadzor nad svojo zasebnostjo. Tako lahko onemogočite piškotke z vseh spletnih mest.
Piškotki so samo dokaz, da si med seboj zaupamo, to kar Hribovc skupnost počne že vse do sedaj.
Za več informacij o piškotkih pišite na mail: info@hribovc.si