Zanimivosti o Triglavu

Nazaj na Hribovski kotiček
Pogled proti Triglavu

Zanimivosti o Triglavu

Triglav je z 2864 metri nadmorske višine najvišji vrh Slovenije in Julijskih Alp. Ta očak je simbol slovenskega naroda. Najdemo ga v slovenskem grbu in slovenski zastavi. Omenjen je v mnogoterih knjižnih, filmskih in glasbenih uspešnicah ter upodobljen na številnih slikah in drugih umetniških delih.

Triglavsko pogorje je osrednji del Triglavskega narodnega parka, ki je edini narodni park v Sloveniji. Na severni strani Triglava je ostanek Triglavskega ledenika, ki je zaradi modrikastozelene barve ledeniškega ledu znan pod ljudskim imenom Zeleni sneg.

Triglavska severna stena, pogovorno imenovana “Stena”, je med največjimi stenami v Evropi in meri 1 km v višino in 4 km v širino. V steni je okoli 100 alpinističnih smeri.

V nadaljevanju prispevka si preberite še več zanimivosti o našem očaku.

Izvor imena

Skozi dolgoletno zgodovino je imela gora več imen, razlage izvora današnjega imena Triglav pa se med seboj razlikujejo.

Gora je najverjetneje dobila ime po svoji obliki, kot se jo vidi iz Bohinja – iz jugovzhodne smeri oziroma iz večine Gorenjske. Ime Triglav namreč prihaja iz besedne zveze “tri glave” (kar pomeni “trije vrhovi”). Tri glave v tem primeru predstavljajo Mali Triglav (2725 m), glavni vrh ali Veliki Triglav (2864 m) in Šmarjetna glava (2358 m).

Nekateri pa izvor imena gore povezujejo tudi z mitologijo. Triglav je bilo namreč ime troglavemu staroslovanskemu poganskemu božanstvu.

Zgodovina

Prvi vzpon na Triglav se je zgodil 26. avgusta 1778 na pobudo barona Žige Zoisa. Kot prvi so na Triglav stopili štirje domačini iz Bohinja: Luka Korošec, Matevž Kos, Štefan Rožič in Lovrenc Willomitzer, ki je vodil odpravo. Spomenik štirim srčnim možem, ki so prvi osvojili Triglav, stoji v Ribčevem Lazu v Bohinju. Izdelal ga je Stojan Batič, postavili pa so ga ob 200. obletnici prvega pristopa na Triglav. Eden izmed prvopristopnikov nam kaže vrh našega očaka.

Prvi ženski vzpon je leta 1870 opravila 20-letna Rozalija Škantar iz Srednje vasi pri Bohinju, ki je bila kasneje oskrbnica Vodnikovega doma na Velem Polju.

Leta 1900 je bila v Kapeli Marije Snežne na Kredarici organizirana prva poroka.

Aljažev stolp

Aljažev stolp je najvišje ležeče gorsko zavetiče v Sloveniji, nahaja se na vrhu Triglava, na višini 2864 metrov. V primeru nevihte lahko v njem vedri do 5 ljudi.

Stolp je postavil Jakob Aljaž, takratni župnik na Dovjem, ki je bil ena od ključnih oseb pri razvoju slovenskega planinstva. Za 1 goldinar je na lastne stroške od dovške občine odkupil vrh Triglava (16 m²) in na njem zgradil stolp. Stolp so postavili v petih urah, 7. avgusta 1895. Zaradi obnove je bil 7.9.2018 prvič demontiran z vrha in s helikopterjem prepeljan v dolino, nato pa je bil 3.10.2018 obnovljen ponovno nameščen na svoje mesto.

Zaščiten je kot kulturni spomenik in skupaj z vrhom predstavlja najprepoznavnejši simbol slovenstva. Danes je v državni lasti, upravlja ga Planinsko društvov Ljubljana-Matica, spada pa pod Občino Bovec.

Triglav je simbol slovenstva in vrh, ki ga želi osvojiti vsak slovenski pohodnik, zato smo njemu v čast izdelali pohodne nogavice v štirih barvnih kombinacijah: modre, roza, rumene in oranžne. V ponudbi pa imamo tudi zanimiv Planinski dnevnik Moja zbirka vzponov na Triglav, ki je namenjem vsem večkratnim osvajalcem Triglava.

Deli objavo na:

Nazaj na Hribovski kotiček