Nazaj na Hribovski kotiček
Stol (2236 m)

Stol (2236 m)

Stol (2236 m) je gora v Karavankah, ki s svojimi 2236 metri nadmorske višine predstavlja najvišji vrh Karavank. Na vrhu, kjer se nahajata žig in vpisna skrinjica, se nam odpre lep razgled na Julijske Alpe, zahodne in osrednje Karavanke, Kamniško-Savinjske Alpe in na del Gorenjske.

Na vrh vodijo različne poti tako iz slovenske kot tudi iz avstrijske strani. Slovenski pohodniki najpogosteje izberejo pot iz Valvasorjevega doma pod Stolom, od koder vodita dve poti: Žirovniška in Zabreška pot. Žirovniška je nekoliko strmejša in krajša, medtem ko je Zabreška nekoliko bolj položna in posledično daljša. Pohodnikom svetujemo, da naredijo krožno pot in tako Žirovniško pot izberejo za vzpon, Zabreško pa za sestop. Pot nas vodi preko Malega Stola, ki je visok 2198 metrov. Malo pod vrhom le-tega se nahaja tudi Prešernova koča (2193 m), ki je odprta v poletnem času. Koča je bila postavljena leta 1966. Na njenem mestu je bila leta 1927 postavljena prva koča, ki pa so jo med drugo svetovno vojno leta 1942 požgali partizani.

Zanimivost: Čez vrh in greben Stola poteka državna meja med Republiko Slovenijo in Republiko Avstrijo.

Stol sodi tudi med lažje dostopne dvatisočake v Sloveniji. Seznam lažje dostopnih dvatisočakov najdete na naslednji povezavi: TUKAJ.

Še več slik o Stolu najdete na našem Instagram profilu Hribovc.si – TUKAJ.

Deli objavo na:

Nazaj na Hribovski kotiček