V GRADNJI: Prenovljen Frischaufov dom na Okrešlju (FOTO)

Nazaj na Hribovski kotiček
Prenovljen Frischaufov dom na Okreslju, FOTO Planinsko društvo Celje - Matica

V GRADNJI: Prenovljen Frischaufov dom na Okrešlju (FOTO)

Frischaufov dom na Okrešlju – planinski dom v objemu čudovite narave, z dolgoletno zgodovino in s številnimi zanimivimi zgodbami, ki pa ga je leta 2019 doletela tragična nesreča. Zaradi napake na električni napeljavi so 7. novembra 2019 dom zajeli ognjeni zublji in ga popolnoma uničili. Takoj se je začela akcija iskanja novih rešitev in zbiranja sredstev, da bi dom na robu ledeniške krnice Okrešelj nad Logarsko dolino vnovič zaživel. Zavzeti domačini in številni dobrodelni Slovenci smo stopili skupaj in dom že dobiva svojo novo podobo.

Se tudi vi že veselite novega planinskega doma pod stenami Brane in Turske gore? V nadaljevanju prispevka vam predstavljamo zasnovo, kako bo dom izgledal po prenovi.

Koncept in zasnova

Osnovno vodilo pri oblikovanju zasnove za nov Frischaufov dom na Okrešlju je bilo postaviti dom v obliki amfiteatra, ki zaobjame veličastne poglede na okoliške gore. Tako je dom zgrajen iz kamnitega pritličja, ki se nasloni na skalnat rob terena in se zlije z njim, kar omogoča, da preko terena dostopamo v nadstropje. Kamnita baza se nato nadaljuje v nadstopje, ki pred skalnatim terenom drži in varuje leseni mehki del. Leseni del nadkriva teraso pritličja in tako senči stekleno steno pritličja. Leseni ovoj zaobjame vsa tri nadstropja (1. in 2. nadstropje ter mansardo) in se tako nadaljuje vse do strehe in do njenega nadstreška. Prvo in drugo nadstropje imata odprt razgled proti jugovzhodu, v najvišjem nadstropju (mansarda) pa imamo lepe poglede proti severovzhodu, in sicer proti Turski gori in Rinki.

Prenovljen Frischaufov dom na Okreslju, FOTO Planinsko društvo Celje - Matica 1

Konstrukcija

Temelje doma predstavlja temeljna ab plošča, na kateri je iz lahke opeke zgrajeno pritličje. Nadstropja so grajena v skeletnem montažnem sistemu, ostrešje pa je leseno. Dom je izoliran s kombinacijo mineralne volne in celuloze.

Prenovljen Frischaufov dom na Okreslju, FOTO Planinsko društvo Celje - Matica 2

Materiali

Dom je grajen s tradicionalnimi tehnikami iz naravnih in lokalnih materialov. Zunanjost objekta gradijo kamen, les, steklo in kovina, notranjost pa je narejena iz finega svetlega lesa.

Kako lahko pomagam?

Ker sredstva za izgradnjo doma še vedno niso zbrana v celoti, lahko še vedno po svojih zmožnostih prispevate h gradnji novega doma:

  • Pošljite SMS sporočilo s ključno besedo OKRESELJ5 na 1919 in prispevali boste 5 €.
  • Poljubni znesek nakažete na TRR: SI56 0400 1004 7078 066.

Dom so pričeli graditi poleti 2020, ko so postavili temelje. V kolikor bo gradnja potekala po načrtih, hkrati pa bo zbranih dovolj sredstev, lahko nov dom pričakujemo v letu 2022. Več o projektu izgradnje novega doma, o novicah v zvezi z gradnjo, o zgodovini doma in donacijah pa si lahko preberete na spletni strani Frischaufovega doma na Okrešlju, ki je tudi nam služila kot vir informacij in slik. FOTO: Planinsko društvo Celje – Matica 

Deli objavo na:

Nazaj na Hribovski kotiček