Poti na Triglav

Nazaj na Hribovski kotiček
Poti na Triglav

Poti na Triglav

Se odločate, da bi osvojili našega očaka in ne veste, katero pot izbrati? Ali pa ste ga morda že osvojili pa imate željo po ponovnem kronanju naše najvišje gore, a tokrat želite izbrati nov prstop do vrha in ne poznate drugih poti? Ni problema! Za vas smo pripravili najaktualnejši seznam poti na Triglav iz različnih izhodišč.

Seznam naj vam služi kot ideja, pred vzponom pa se obvezno pozanimajte o aktualnih razmerah o poti in o vremenski napovedi. Gre za aktivnosti v naravi, ki so pod nenehnim vplivom naravnih pojavov. Skozi celo leto namreč obstaja možnost, da pride do poškodb varoval in poti, do podorov dreves in skal, sprememb poti ali zaradi grozeče nevarnosti celo do zapore le-teh. Pred vzponom zato priporočamo, da preverite aktualne razmere o želeni poti in se pozanimate o morebitnih spremembah ali dodatnih navodilih za obisk želenega cilja.

V nadaljevanju prispevka sledijo opisi pristopov do vrha Triglava iz različnih strani.

Pristopi iz severne strani

Iz Doline Vrata (Aljažev dom v Vratih – 1015 m)

 • čez Prag (6-7h): najbolj priljubljena in najlažja pot iz Doline Vrata, ki pa ima tudi nekaj zavarovanih mest.
 • Tominškova pot (6h): zahtevnejša, a atraktivnejša od poti čez Prag. Pot je bolj primerna za vzpon kot za sestop.
 • čez Plemenice (6-7h): najzahtevnejši, a najmogočnejši pristop na Triglav, ki zahteva vzpon v enem zamahu, saj na poti ni koč. Nad sedlom Luknja vas čaka zavarovan plezalni del, nad njim pa izpostavljeno poplezovanje vse do Zahodne Triglavske planote.

Iz Doline Kot (950 m)

 • (6-7h): najmanj obiskana izmed Triglavskih dolin. Kratkemu zavarovanemu delu nad dnom doline sledi razmeroma dolgočasno vzpenjanje do Doma Valentina Staniča, nato pa prečenje in vzpon po zavarovanih poteh do Kredarice in čez Mali Triglav do vrha.

Iz Doline Krma (930 m)

 • (6-7h): pot skozi najvzhodnejšo od Triglavskih dolin je dolga in nekaterim dolgočasna, a gre za eno izmed najlažjih poti, saj na njej do vršnega dela gore ni zahtevnih mest.

Pristopi iz južne strani

S Pokljuke

 • z Rudnega polja (1347 m) ali z Uskovnice (1154 m) (6-7h): pot s Pokljuke ponuja najvišje izhodišče in s tem najmanj višinske razlike. Tura je dolga, a razgibana in vse do vršnega vzpona razmeroma nezahtevna, zato je primerna tudi za manj izkušene pohodnike.

Iz Bohinja

 • s planine Blato (6-7h): ena izmed najlepših poti na Triglav, z lepimi razgledi in v objemu mirne narave.
 • skozi dolino Voje (7-8h): naporna izbira s precejšnjo višinsko razliko, vendar čudoviti razgledi z možnostjo ogleda korit Mostnice. Na Velem polju se priključi poti s Pokljuke.
 • po Dolini Triglavskih jezer (9h): čudovita, razgibana pot, ki vodi mimo prekrasnih Triglavskih jezer. Sicer ni najnaravnejši pristop na očaka, kajti od konca doline se morate prevaliti še čez Hribarice, da se gori dejansko približate. Zaradi najbolj razgledniških prizorov naših gora pa jo mnogi povezujejo s potjo na Triglav. Posebej priljubljena je kot podaljšek ture, ko imamo vrh Triglava že v žepu.

Iz Trente

Iz Zadnjice (650 m)

 • čez Luknjo in Plemenice (7-8 h): do sedla Luknja (1758 m) privede udobna mulatjera, v nadaljevanju pa se priključite najzahtevnejšemu pristopu čez Plemenice.
 • po mulatjeri čez Dolič (7-8h): vojaške zgodovine in spominov polna pot s precejšnjo višinsko razliko, a zložno strmino in brez tehničnih težav.
 • čez Komar in Dolič (7-8h): strmejša, delno zavarovana “bližnjica” do Doliča (2151 m).

Triglav je simbol slovenstva in vrh, ki ga želi osvojiti vsak slovenski pohodnik, zato smo njemu v čast izdelali pohodne nogavice v štirih barvnih kombinacijah: modre, roza, rumene in oranžne. Da bodo vaši izleti, pohodi in osvojeni vrhovi v okolici Triglava, ostali zapisani za vedno, smo za vas izdelali tudi različne planinske dnevnike Hribovc.si:

Deli objavo na:

Nazaj na Hribovski kotiček