Kdaj cvetijo ŽAFRANI na Veliki planini?

Nazaj na Hribovski kotiček
Žafrani na Veliki planini

Kdaj cvetijo ŽAFRANI na Veliki planini?

Kdaj cvetijo ŽAFRANI na Veliki planini?

Velika Planina. Svet tradicionalnega pašništva, pastirskih naselij, lokalne kulinarike in čudovite narave. Ponuja nam prečudovite izlete in aktivnosti v naravi. Poleg značilnih pastirskih koč, ki so zaščitni znak planote, pa so nam vsem poznane tudi čudovite fotografije Velike planine, ki je odeta v značilne vijolične barve. In kdaj nastopi čas, ko je ta idilična planota v Kamniško-Savinjskih Alpah prekrita z vijolično preprogo žafranov?

Kdaj cvetijo ŽAFRANI na Veliki planini?

Ko posijejo prvi pomladni sončni žarki in na južnih pobočjih stopijo sneg, na površje travnikov Velike planine pokukajo tudi prvi znanilci pomladi: ŽAFRANI. Prvim – na južnih in nižje ležečih pobočjih – pa z nadaljevanjem pomladi hitro sledijo tudi drugi in planina je v trenutku odeta v pravljične vijolične barve.

Razcvet žafranov je močno odvisen od vremenskih razmer, predvsem od temperatur in količine snega, ki pokriva planoto. Glavni razcvet žafranov ob idealnih vremenskih razmerah običajno pričakujemo spomladi. Natančneje v drugi polovici aprila, ko sneg na planini skopni, popoln razcvet pa traja nekje od 10 do 14 dni.

V času cvetenja žafranov je Velika planina običajno ena izmed največjih atrakcij v slovenskih gorah. Zato je potrebno opomniti, da je naravo potrebno spoštovati. To pomeni, da žafrane občudujemo le z očmi in po cvetlicah ne hodimo ter jih ne trgamo. Le tako bomo lahko še naprej uživali v vseh danostih narave.

Deli objavo na:

Nazaj na Hribovski kotiček