Kako izbrati plezalno čelado?

Nazaj na Hribovski kotiček
Plezalna čelada

Kako izbrati plezalno čelado?

Plezalna čelada sodi med varovalno plezalno opremo, ki je pri gibanju v hribih in gorah ter pri plezanju ključnega pomena. Namenjena je zaščiti glave pred padajočimi predmeti (kamenje, led …) in pred udarci ob steno v primeru padca ali nepazljivosti pri vzpenjanju. 

Na tržišču je dandanes izjemno velika ponudba čelad različnih proizvajalcev, ki se med seboj razlikujejo po materialih, teži, namembnosti, velikosti in nenazadnje tudi po dizajnih in barvah, kar nam velikokrat oteži odločitev glede izbire prave čelade zase.

V nadaljevanju prispevka vam predstavljamo nekaj osnovnih nasvetov, ki jih je pred nakupom plezalne čelade dobro vedeti.

Glava je ena sama, zato uporabljaj čelado!

Kako izbrati plezalno čelado?

Pri nakupu plezalne čelade so pomembni:

  • material,
  • velikost,
  • možnost prilagajanja velikosti,
  • model (morebitna razlika med spoloma) in
  • certifikat – čelada mora ustrezati standardom za gorniške čelade.
Material

Plezalne čelade so izdelane iz različnih materialov, ki se v današnjih časih med seboj kombinirajo in mnogokrat natančno specificiranje ni možno. Kljub temu pa lahko čelade na grobo ločimo v dve skupini: čelade iz plastike in čelade iz pene.

Čelade iz plastike sodijo v staro šolo izdelovanja plezalnih čelad. V preteklosti so bile narejene samo iz plastične lupine, v današnjem času pa so običajno narejene iz pene, ki jo pokriva trda plastična školjka. Pena deluje kot blažilec sile ob udarcu in tako nudi boljšo zaščito. Čelade iz plastike so nekoliko bolj robustne, manj zračne in težje, a trpežnejše in cenovno ugodnejše v primerjavi z lahkimi penastimi čeladami.

Čelade iz pene so novejše različice čelad, ki temeljijo na čim boljši zaščiti glave v primeru udarcev v čelado. Pena deluje kot blažilec, ki zmanjša silo udarca. Pena se v primeru udarca deformira in “zlomi” – čelada s tem postane neuporabna. Čelade iz pene so lažje, bolj zračne, a manj trpežne – čelada je običajno sposobna absorbirati le en močan udarec.

Čelade so običajno podložene tudi s podlogo, ki preprečuje neposreden stik glave s peno ali plastiko. Podloga tako zagotavlja večje udobje med uporabo, omogoča boljše prileganje čelade glavi in vsrkava znoj. Podloga je izdelana iz pene in jo lahko enostavno odstranimo, operemo in pritrdimo nazaj. Potrebna je le pozornost, da se nam podloga nikjer ne guba in da nas nikjer ne tišči.

Velikost čelade

Pri izbiri prave velikosti čelade je pomembno, da se čelada popolnoma prilega glavi in se med gibanjem ne premika, hkrati pa nas nikjer ne stiska oziroma tišči. Večina modelov ima eno univerzalno velikost, ki jo lahko prilagajamo s pomočjo nastavljivega paščka pod brado in nastavljivega zadnjega dela, ki omogoča prilagajanje obsegu in višini glave. Zadnji del se lahko nastavlja s pomočjo koleščka, sistema tekstilnih trakov (“na ježka”) ali s pomočjo drsnega traku z zarezami. Kolešček omogoča enostavno enoročno prilagajanje velikosti čelade, vendar ji nekoliko poveča težo; drsni trak z zarezami pa omogoča enostavno zapenjanje, ko drsnik le potisnete na sredini, medtem ko je odpenjanje nekoliko težje. Tovrsten način nastavljanja se priporoča ljudem, ki imajo čop in ljudem, ki imajo bolj izrazito zatilno kost.

Nekateri modeli pa obsajajo v več različnih velikostih (običajno dveh), zato je pred nakupom potrebno poznati svoj obseg glave, ki ga izmerimo tik nad obrvmi. Ta obseg nato primerjamo z navedenimi merami proizvajalcev in izberemo čelado, ki po velikosti ustreza nam.

Na naši spletni strani lahko izbirate med različnimi plezalnimi čeladami različnih proizvajalcev. Vse čelade v naši ponudbi so opremljene z oznako CE, ki pomeni, da ustrezajo standardom za gorniške čelade. Nekatere imajo dodan tudi standard UIAA, ki je še nekoliko strožji.

Deli objavo na:

Nazaj na Hribovski kotiček