Kaj je pojav Glorija?

Nazaj na Hribovski kotiček
Pojav Glorija v gorah

Kaj je pojav Glorija?

Ali ste tudi vi med tistimi hribovci, ki ste v hribih že kdaj opazili nenavaden pojav v obliki svetlečega kroga nad oblaki oziroma meglicami pa ste se spraševali, za kakšen pojav gre, kdaj in kako sploh nastane?

Naj vas potolažimo, da niste edini, ki pojava ne poznate, saj nas v šoli tega običajno niso naučili. Gre za razmeroma redek pojav v gorskem svetu, ki ga izkušeni pohodniki na svojih poteh morda opazijo, mnogi pa ga spregledajo. Gre za svetlobni pojav v gorah, ki se pokaže nad oblaki oziroma meglicami v obliki sence obkrožene z mavrico in ga imenujemo pojav Glorija.

V nadaljevanju vam predstavljamo, zakaj ta zanimiv pojav sploh nastane in kdaj ga lahko srečamo.

Na sliki lahko vidite, kako pojav Glorija izgleda.

Ampak zakaj pojav nastane in ali ga lahko vedno srečam?

Pojav Glorija je optični pojav, ki se pojavi na zgornji meji megle oziroma oblakov. Okoli vaše sence se pojavijo večbarvni krogi v obliki mavrice, ki nastanejo zaradi uklona sončne svetlobe pri prehodu skozi vodne kapljice.

POMEMBNO: Pojav Glorija se pojavi samo takrat, ko je sonce za vami in ko je zgornja meja oblakov oziroma megle pred vami.

Žal pa ne moremo vplivati na to ali se bo pojav pojavil ali ne. Zato mu pravimo tudi skrivnostni pojav in vsakega Hribovca razveseli, ko ga doživi.

Deli objavo na:

Nazaj na Hribovski kotiček