Aljažev dom v Vratih

Nazaj na Hribovski kotiček
Aljažev dom v Vratih

Aljažev dom v Vratih

Aljažev dom v Vratih je planinska postojanka, ki jo najdemo v zgornjem delu Doline Vrata ob Triglavski Bistrici, v Julijskih Alpah. Imenuje se po slovenskem duhovniku in skladatelju Jakobu Aljažu.

Jakob Aljaž je bil župnik, skladatelj in planinski pisec z Dovjega, ki ima velike zasluge za razvoj slovenskega planinstva. Njemu v čast je dom dobil tudi svoje ime. Poleg vseh zaslug za razvoj slovenskega planinstva je Jakob Aljaž na tem območju postavil tudi prvo leseno kočo, ki je bila odprta 9.6.1896. Nekaj let kasneje je na planoti pred sedanjim domom zgradil prvi Aljažev dom, ki je bil odprt 7.8.1904. Marca pet let kasneje (leta 1909) je bil dom zaradi plazu z Dolkove špice porušen. Jakob Aljaž je takoj organiziral izgradnjo novega doma, vendar na bolj varnem, manj plazovitem mestu, na mestu, kjer dom stoji še danes. Tako so 17. julija 1910 odprli nov Aljažev dom, katerega zunanjost se do danes ni spremenila. Notranjost Aljaževega doma so v letih med 1976 in 1978 temeljito obnovili ter dogradili kletni prizidek. Prenovljen Aljažev dom je bil odprt 25. junija 1978.

O domu

Dom upravlja Planinsko društvo Dovje – Mojstrana. V dveh gostinskih prostorih je prostora za 90 sedežev in točilni pult, pred domom pa je prostora za 110 sedežev. V 8 sobah se nahaja 29 postelj in 6 ležišč na skupnih ležiščih. Gostinska prostora sta ogrevana s pečmi. Dom je opremljen s tekočo vodo in telefonom, od septembra 2003 naprej pa je dom priklopljen tudi na električno omrežje. Sanitarije (WC in umivalnice) se nahajajo v vseh objektih.

Razgledi na okoliške gore

Iz okolice Aljaževega doma se nam odpirajo prelepi razgledi na gore, ki obkrožajo dolino Vrata. Najlepši oziroma najmogočnejši pogled je zagotovo na mogočno Triglavsko severno steno, znano tudi pod imenom “Stena”.

Vzhodno od Aljaževega doma se dvigajo stene Cmira, na južni strani lahko vidimo stene Begunjskega vrha, desno pa zagledamo mogočno Severno steno in vrh Triglava. Če se pomaknemo po dolini Vrata lahko vidimo celotno zgornjo dolino Vrat, vse do prelaza Luknja, ki se nahaja med Triglavom in Pihavcem. Zahodno se nahajajo strma pobočja Stenarja, Dolkove špice, Škrlatice in Rokavov, severno stene Dovškega križa, Škrnatarice in Kukove špice, vzhodno pa gozdnata pobočja Črne gore.

Da bodo vaši izleti, pohodi in osvojeni vrhovi v okolici Aljaževega doma v Vratih, vključno z njim (žig se nahaja v koči), ostali zapisani za vedno, smo za vas izdelali različne planinske dnevnike Hribovc.si:

Deli objavo na:

Nazaj na Hribovski kotiček