Vrste plezalnih pasov

Nazaj na Hribovski kotiček
Vrste plezalnih pasov

Vrste plezalnih pasov

Plezalni pas sodi med plezalno varovalno opremo in je točka, ki povezuje plezalca z vrvjo oziroma samovarovalnim kompletom. V primeru padca nas skupaj z vrvjo ali samovarovalnim kompletom zadrži pred padcem v globino, hkrati pa enakomerno porazdeli silo in prepreči nastanek poškodb.

Plezalni pas uporabljamo tako pri plezanju kot tudi v gorništvu in alpinizmu.

Poznamo različne vrste plezalnih pasov, ki jih delimo v tri glavne skupine in glede na vrsto plezanja, pri kateri pas uporabljamo.

V nadaljevanju sledi podrobnejša predstavitev posameznih vrst plezalnih pasov. Različne plezalne pasove lahko najdete tudi v ponudbi na naši spletni strani.

Skupine plezalnih pasov

Plezalne pasove delimo v tri glavne skupine, in sicer sedežni plezalni pasovi, dvodelni plezalni pasovi (sedežni + prsni del) in enodelni plezalni pasovi.

Sedežni plezalni pas

Sedežni plezalni pas je najpogosteje uporabljena vrsta plezalnega pasu, ki se uporablja pri plezanju, gorništvu in alpinizmu. Je enostaven in udoben za uporabo, omogoča dobro gibljivost in uporabo skupaj z nahrbtnikom, zanke za opremo so na dosegu roke, na voljo pa je ogromno različnih modelov. V primeru plezanja oziroma gorništva s težkim in velikim nahrbtnikov uporaba tovrstnega pasu ni priporočljiva, saj nas lahko v primeru padca teža nahrbtnika obrne na glavo in pride do poškodbe hrbtenice. Tovrstna oblika pasu ni premerna za majhne otroke.

Enodelni in dvodelni plezalni pas

Enodelni in dvodelni plezalni pas sta primerna za začetnike in za plezanje oziroma gorništvo s težkim in velikim nahrbtnikom. Tovrstni pasovi namreč v primeru padca plezalca zadržijo v pokončnem položaju in preprečijo poškodbo hrbtenice. So ergonomsko oblikovani, vendar nekoliko manj priročni za nameščanje, niso udobni za visenje, velikokrat pritiskajo na določene dele telesa in s tem zmanjšujejo udobje med uporabo, zaradi številnih pomožnih vrvic in trakov nas lahko ovirajo pri gibanju, zanke za opremo pa so običajno pod naramnicami nahrbtnika, šoleg tega pa je na voljo izredno majhno število modelov.

Delitev glede na vrsto plezanja

Plezalne pasove delimo tudi glede na vrsto plezanja, za katero pas potrebujemo. Običajno gre za sedežne plezalne pasove, ki se med seboj razlikujejo po oblazinjenosti in številu zank. Glede na to poznamo: pohodniški, športno-plezalni, večnamenski in alpinistični plezalni pas.

Pohodniški plezalni pas

Pohodniški pas je običajno enostaven, lahek, nima zank za opremo in ni obložen, imamo pa ga le za “vsak slučaj” (na njem ne visimo kot na športno-plezalni pasovih). Pas se uporablja predvsem za gorništvo, feratanje, turno smučanje in prečenje ledenikov.

Športno-plezalni pas

Športno-plezalni pas je običajno nekoliko oblazinjen, kar mu zagotavlja večje udobje v primeru visenja v zraku, je lahek, enostaven in ima manjše zanke za opremo (običajno štiri). Pas se uporablja predvsem za športno plezanje v skali in telovadnici, kjer običajno ne potrebujemo veliko opreme.

Večnamenski plezalni pas

Večnamenski plezalni pas je običajno bolj odebeljen in oblazinjen. Opremljen je z nastavljivimi zankami za noge, z vsestranskimi zankami za opremo in z zanko za magnezij. Je izredno udoben in namenjen celodnevni uporabi. Primeren je za vse vrste plezalnih aktivnosti.

Alpinistični plezalni pas

Alpinistični plezalni pas je običajno manj oblazinjen in lahek, vendar opremljen z zankami za vso potrebno opremo in prilagojen alpinističnim podvigom.

Za vas imamo na voljo različne plezalne pasove različnih proizvajalcev, več o izbiri pravega plezalnega pasu zase pa si lahko preberete v naši objavi Kako izbrati plezalni pas?

Deli objavo na:

Nazaj na Hribovski kotiček