Razlika med klasičnimi in avtomatskimi derezami

Nazaj na Hribovski kotiček
Razlika med klasičnimi in avtomatskimi derezami

Razlika med klasičnimi in avtomatskimi derezami

Razmišljate o nakupu zimske pohodniške opreme in ne veste, katere dereze izbrati? Ali pa vas morda zanima le razlika med klasičnimi, polavtomatskimi in avtomatskimi derezami?

V poplavi vseh informacij se lahko mnogokrat izgubimo, zato vam v nadaljevanju prispevka predstavljamo različne tipe derez glede način pritrjevanja in vam ponujamo nasvete, ki jih je pred nakupom derez dobro vedeti.

Dereze se med seboj razlikujejo tudi po tipu glede na vrsto aktivnosti, za katero bomo le-te potrebovali. V tem primeru jih delimo na pohodniške, pohodniško-plezalne in plezalne dereze.

Nakup derez

Dereze so poleg cepina in lavinskega trojčka (žolna, sonda in lopata) obvezna zimska oprema vsakega pohodnika.

Za gibanje v zimskih razmerah, torej po snegu in ledu, za prečkanje ledenikov ali ledno plezanje je nujno potrebna uporaba kakovostnih derez, ki zagotavljajo varen korak. Poznamo različne tipe derez glede na način pritrjevanja, in sicer:

Nekateri med dereze uvrščajo tudi mini dereze, ki pa so posebnost med derezami in niso primerne za uporabo v visokogorju. Več o njihovi uporabi si preberite v nadaljevanju.

Preden se odločimo za nakup derez, je potrebno vedeti, za kaj jih bomo uporabljali. Ali jih bomo uporabljali za pohodništvo, gorništvo ali morda za plezanje? Jih potrebujemo za poledenele mestne poti, za nižje hribe, za sredogorje ali za visokogorje? Med seboj se namreč razlikujejo po namembnosti (razlike v nastavitvah, v številu, velikosti in postavitvi zobcev ter v materialih) in v načinu pritrjevanja.

Klasične dereze

Klasične dereze so univerzalne dereze, za katere ne potrebujemo posebne obutve. Zanje je značilno, da imajo košarico tako spredaj kot tudi zadaj in se zapenjajo s paščki, zato načeloma ustrezajo vsem tipom visokih pohodnih čevljev.

So najbolj univerzalne dereze, ki so tudi najbolj prodajane in najpogosteje uporabljene. Primerne so za zimsko gorništvo po raznolikih terenih, vendar zaradi manjše stabilnosti v peti niso primerne za ekstremne strmine ali ledene predele ter ledno plezanje.

Stubai klasične dereze

Polavtomatske dereze

Polavtomatske dereze so nekoliko bolj profesionalne dereze, ki za uporabo potrebujejo tudi ustrezno pohodno obutev. Zanje je namreč značilno, da imajo spredaj košarico s paščki, zadaj pa sistem na klip, zato za njihovo uporabo potrebujemo visoke pohodne čevlje, ki imajo na zadnjem delu nastavek za pritrditev derez.

Primerne so za večino zimskih pohodnih čevljev, njihova namestitev je enostavna, način pripenjanja pa zelo varen. Primerne so za zimsko gorništvo po raznolikih terenih, zaradi dobre stabilnosti v peti pa so primerne tudi za strmejše in poledenele predele.

Stubai polavtomatske dereze

Avtomatske dereze

Avtomatske dereze so najbolj profesionalne dereze, ki za uporabo potrebujejo pravo zimsko gorniško obutev. Zanje je namreč značilno, da imajo spredaj žičko, zadaj pa sistem na klip, zato za njihovo uporabo potrebujemo prave zimske pohodne čevlje. To so visoki, rigidni pohodni čevlji, ki imajo tako na zadnjem kot tudi na sprednjem delu zagozdo za pritrditev derez.

Namestitev tovrstnih derez je nekoliko težja, sploh pri zasneženih čevljih. Vendar tovrsten način pritrjevanja omogoča največjo stabilnost derez in najmanj tresljajev, zato so poleg zimskega gorništva po raznolikih terenih, primerne tudi za uporabo pri lednem plezanju.

Pri uporabi teh derez se lahko srečamo s težavo, da pride do hitre obrabe sprednjega nastavka na čevljih in posledično pritrditev derez ni več možna.

Stubai avtomatske dereze

Mini dereze

Mini dereze so posebna vrsta derez, ki ni primerna za visokogorje in zahtevne ture. Namenjene so hoji po zasneženih ali poledenelih položnejših predelih oziroma lažjih poteh. Uporabljamo jih predvsem pri hoji po mestih, parkih in sredogorju.

Mini dereze se prilegajo vsem pohodnim čevljem, imajo enostaven način pritrjevanja in priročen način shranjevanja. Med seboj se razlikujejo po številu in velikosti zobcev, zato jih izberemo glede na teren, za katerega jih bomo potrebovali. Pri nakupu je potrebno paziti tudi na izbiro velikosti, ki mora ustrezati velikosti pohodnih čevljev.

Mini derezice

Deli objavo na:

Nazaj na Hribovski kotiček