Kako izbrati kvalitetne pohodne nogavice?

Nazaj na Hribovski kotiček
Pohodne nogavice Kavka svetle v živo(2)

Kako izbrati kvalitetne pohodne nogavice?

Pohodne nogavice so poleg oblačil, nahrbtnika in dobre obutve nujna oprema vsakega pohodnika. Izbira nogavic pa ni vedno enostavna. Na tržišču je namreč ogromno ponudnikov in še več modelov, ki nas lahko prepričajo z različnimi lastnostmi, motivi ali barvami.

Za planinarjenje in gorništvo brez zapletov in nepotrebne slabe volje, je poleg ostale gorniške opreme, zelo pomembna tudi izbira dobrih pohodnih nogavic, ki obvarujejo naše noge pred žulji oziroma otiščanci in omogočajo dobro odvajanje znoja ter preprečujejo pretirano potenje nog.

V ponudbi na naši spletni strani lahko izbirate med različnimi modeli, motivi in barvnimi kombinacijami kvalitetnih pohodniških nogavic.

Najprej pa preverimo, na kaj je potrebno biti pozoren pri izbiri pohodnih nogavic.

Kaj je potrebno paziti pri izbiri pohodnih nogavic?

Pri izbiri pohodnih nogavic moramo paziti na štiri pomembne lastnosti nogavic:

  • višina,
  • oblazinjenost,
  • vrsta tkanine in
  • velikost.

Višina pohodnih nogavic

Poznamo pohodniške nogavice različnih višin, od kratkih – komaj opaznih do visokih, ki segajo vse do kolen. Pri izbiri višine pohodnih nogavic je potrebno upoštevanje predvsem višine pohodne obutve. V kolikor je pohodni čevelj višji, višje morajo biti nogavice. Le-te namreč ščitijo kožo pred direktnim stikom z obutvijo in tako preprečujejo trenje čevlja s kožo in s tem nastanek žuljev. Vsekakor pa je izbira višine pohodniških nogavic odvisna tudi od želja posameznika.

V ponudbi na naši spletni strani lahko najdete pohodne nogavice Hribovc.si v treh različnih višinah:

Oblazinjenost

Pri izbiri dobrih pohodnih nogavic je pomembna tudi oblazinjenost, ki nudi zaščito in udobje med uporabo in tako preprečuje nastanek otiščancev in žuljev. Ojačitev je izredno pomembna na predelih, kjer noga prihaja v stik s podlago oziroma obutvijo in so posledično sile pritiska največje – to so prsti, podplat in peta ter predel okoli Ahilove tetive. Pomembno je vedeti, da bolj kot so nogavice obazinjene, večja je posledično tudi njihova debelina.

Na naši spletni strani lahko izbirate med modeli pohodnih nogavic različne oblazinjenosti – debeline. Klasične pohodne nogavice so namenjene tako uporabi v visokih kot tudi nizkih pohodnih nogavicah skozi vse leto, zato so nekoliko bolj ojačane. Nizke pohodne nogavice pa so nekoliko manj oblazinjene in bolj zračne, kar nudi udobje med uporabo tudi v vročih poletnih dneh.

Vrsta tkanine - materiali

Pohodne nogavice so običajno izdelane iz kombinacije različnih materialov, ki s svojimi lastnostmi zagotavljajo ravnovesje med udobjem, vzdržljivostjo, zračnostjo, hitrim sušenjem in toploto.

Najpogosteje uporabljeni materiali pri izdelavi kvalitetnih pohodniških nogavic:

  • bombaž – naraven material, ki je koži oziroma nogam prijaten material in tako izredno prijeten za uporabo;
  • poliester – sintetični material, ki dobro izolira, odvaja vlago in se hitro suši,  omogoča dobro ojačitev in zagotavlja boljšo obstojnost;
  • volna – dobro uravnava temperaturo in preprečuje prekomerno potenje ter zagotavlja dobro blaženje sil;
  • elastan – zagotavlja prilagodljivost nogavic in ohranjanje oblike ter preprečuje gubanje nogavic med uporabo;
  • najlon – zagotavlja trpežnost in skrajša čas sušenja.

Velikost

Ključno pri izbiri dobrih pohodniških nogavic je tudi izbira prave velikost. Nogavica se mora popolnoma prilegati vašemu stopalu ozirom nogi. V kolikor so nogavice prevelike, se med uporabo lahko pričnejo gubati in povzročijo nastanek otiščancev in žuljev. V kolikor so pohodne nogavice premajhne pa lahko povzročijo, da je pritisk le-teh na določenih predelih noge prevelik ali pa le-te zdrsnejo s svojega mesta in prav tako lahko povzročijo nastanek žuljev.

Zakaj izbrati pohodne nogavice Hribovc.si?

Pohodne nogavice Hribovc.si so izredno udobne in kvalitetne pohodne nogavice. So modernega videza in izdelane s pomočjo skrbnih tehnik za izpopolnitev kroja in materialov glede na potrebe pohodnika. Zaradi povečanih obremenitev pri hoji v hribe ali iz hribov v dolino so ojačane na predelih, kjer je večja nevarnost neprijetih posledic hoje. Ojačane so na predelu prstov, pete in Ahilove tetive in tako zmanjšujejo možnost nastanka žuljev in otiščancev v primeru večurne hoje. Imajo tudi oporo na podplatu, s katero zagotavljajo večjo stabilnost stopala in preprečujejo premikanje oziroma sukanje nogavic med hojo.

Za vas in z vašo pomočjo smo izdelali kvalitetne pohodne nogavice, ki so obnorele Slovenijo. Izbirate lahko med različnimi modeli, motivi in barvnimi kombinacijami.

Deli objavo na:

Nazaj na Hribovski kotiček