Pohodni čevlji

Pohodniški čevlji so najnujnejši del opreme za pohodništvo ali gorništvo. Pomembno je da so čevlji dovolj visoki, saj nam tako zaščitijo gleženj pred zvini. Pri izbiri moramo biti pozorni na vodo nepropustnost, kajti pri aktivnostih na prostem nas lahko kaj hitro presenetijo slabe vremenske razmere. Največkrat proizvajalci dosežejo nepremočljivost z različnimi membranami, med najpogostejše spada Gore- tex, lahko pa zasledimo tudi druge, kot je na primer Simpa- tex ipd. Za daljšo življenjsko dobo pohodniških čevljev skrbimo z uporabo vzdrževalnih sredstev (sprejev, krem,...), primernih za materiale iz katerih so čevlji izdelani. Pomemben del čevlja je tudi podplat, saj nam zagotavlja stabilnost na podlagi, po kateri hodimo. Čevlji z integriranim podplatom so mehkejši, kar predstavlja večje tveganje za poškodbe pri hoji po neravni podlagi. Čevlji s podplatom Vibram so nekoliko trši, zagotavljajo pa varnejši koran in boljši oprijem na različnih podlagah.

Pri nakupu je pomembno tudi udobje. Čevlji nas ne smejo na nobenem mestu žuliti, čeprav v prodajalni dokaj težko z gotovostjo izberemo čevlje, za katere vemo, da nam vsaj ob začetku uporabe ne bodo povzročali težav, saj najboljši občutek dobimo ravno med uporabo na terenu. Z novimi čevlji je priporočljivo narediti nekaj krajših tur v sredogorje, da se čevelj uhodi in prilagodi obliki naših stopal, šele nato se lahko odpravimo na daljše in zahtevnejše ture. Na slednjih lahko sicer zares uživamo, vendar pa nam že manjše poškodbe, kot so žulji, lahko povzročijo veliko težav. Čevlje v prodajalni vedno preizkušajte s pohodniškimi nogavicami, saj so te po večini debelejše, pomerjanje z navadnimi nogavicami pa nas zato lahko zavede pri izbiri velikosti čevljev. Noga mora biti v čevlju stabilna, ne škodi pa nekoliko več prostora na predelu prstov, saj nam med sestopi prsti ne smejo pritiskati v sprednji del čevlja in nam povzročati bolečin.

To vse velja za pohodniške čevlje, ki so primerni za višje ležeče hribe, če pa se odpravljamo na nižje hribe (do 1000m) je pa včasih bolj zaželena obutev športni copat ali copat za hojo in tek. Je veliko lažji in bolj udoben, vendar je potrebno bolj paziti, ker hitreje pride do poškodbe (sploh pri spustih). Zato se na koncu vsak posameznik odloči kaj mu najbolj odgovarja - torej odločitev je vaša!

TOP