Plezalni pas

Plezalni pas s samovarovalnim kompletom uporabljamo za lastno varovanje na zavarovanih plezalnih poteh (feratah). Na voljo imamo različne vrste plezalnih pasov, ki se tudi uporabljajo za različne namene. Za športno plezanje se uporablja sedežni plezalni pas, ki je večinoma tudi oblazinjen v ledvenem predelu. Za športne plezalce je primeren zato, ker med plezanjem smeri v plezališčih ne uporabljajo nahrbtnikov in tako ob morebitnem padcu na hrbtenico ne delujejo dodatne sile. Druga vrsta pasov so enodelni, ki zavarujejo tako spodnji kot tudi zgornji del telesa, saj potekajo preko ramen. Ti so priporočjivi za gornike, saj večinoma na poteh uporabljamo nahrbtnike, zgornji del plezalnega pasu pa prepreči poškodbo hrbtenice ob morebitnem padcu. Za pohodništvo oziroma gorništvo pridejo v poštev še dvodelni plezalni pasovi, ki so sestavljeni iz sedežnega plezalnega pasu in zgornjega dela plezalnega pasu, ki se ju poveže z najlonskim trakom. Prednost uporabe tovrstnega pasu je, da lahko ob vmesnih odsekih pohodniških (tj. neplezallnih) poti snamemo samo zgornji del pasu in ga po potrebi zopet namestimo, ko pridemo do plezalnega odseka. Poleg tega je mogoče z višino vmesnega vozla pri povezovanju obeh delov pasu prilagajati tudi točko težišča, na kateri obvisimo ob morebitnem padcu. Vendar pa imajo tovrstni pasovi tudi šibko točko in sicer neznanje uporabnikov pri povezovanju obeh delov plezalnega pasu. Če plezalnega pasu ne povežemo pravilno, obstaja veliko večja možnost pretrganja najlonskega traku že pri veliko manjših obremenitvah, kot jih zagotavlja proizvajalec, tako pa je lahko nespretno rokovanje pri povezovanju pasu tudi smrtno nevarno! Če torej niste vešči navezave ustreznih vozlov, je bolje da se odločite za enodelni pelzalni pas ali se udeležite enega od gorniških tečajev, ki jih organizirajo različna planinska društva in tako pridobite ustrezno znanje.

S samovarovalnim kompletom se samozavarujemo na zavarovalnih plezalnih poteh, saj imamo samovarovalni komplet pritrjen na plezalni pas, s krakoma pa se pripenjamo na jeklenico. Redkeje lahko zasle dimo samovarovalne komplete, ki imajo preko zavorne ploščice napeljano vrv, ki nam služi za dinamično zaustavljanje ob padcu, pogosteje pa so v uporabi samovarovalni kompleti, ki imajo v torbici napeljan prešit najlonski trak, ob padcu se omenjeni šivi postopoma trgajo in tako poskrbijo za dinamično zaustavitev. Pri kompletih z vrvjo je ob padcu potrebno zamenjati vrv, medtem ko moramo tiste s prešitim trakom v celoti nadomestiti z novim samovarovalnim kompletom. Vendar pa nam vrv lahko predstavlja dodatno oviro, saj se med plezanjem lahko zapletemo vanjo, medtem ko omenjene ovire pri samovarovalnih kompletih s prešitim trakom ni.

Ob plezalnem pasu in samovarovalnem kompletu je priporočjivo imeti tudi kakšno neskončno zanko iz najlonskega traku ter dodatno HMS vponko, saj lahko z njuno uporabo med plezanjem počivamo ali naredimo kakšno fotografijo.

TOP